onsdag 1 oktober 2008

Horisont - elitistisk och foglig!

Läser kulturtidskriftsinventeraren Jarkko S. Tuusvuoris artikel i den svenska kulturtidskriftskatalogen och upptäcker att Horisont kommer med i en bisats mellan den unge Jörn Donners Arena (1951-1953) och Claes Anderssons FBT (1965-1968). Till skillnad från Arena som beskrivs som kulturradikal och FBT som ges epiteten "vänster" och "för sexuell revolution", så skriver Tuusvuori att Horisont är:

"fogligare och närmare elitismen".

Fogligt och elitistiskt kan man tycka det är att ha en porträttbild på Esaias Tegnér på omslaget och som grädde på moset Runeberg på baksidan! Det har Horisont på sitt nya "riksdelningsnummer" och jag tycker det fungerar bra. Men att kalla klassiska Horisontredaktörer som Harry Järv och Kaj Hagman för fogliga är mer tveksamt. Faktum är att jag tycker att Horisont gått och fortsätter gå sin egen väg - med integritet och utan att vara foglig och bekväm.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nå. Lite anpasslig måste väl Horisont varit genom åren --- som, till skillnad från de två andra tidskrifterna, överlevt.
Istället för att skrika "ingen man kallar mig lögnare, vi går ut och gör upp utanför" (med plötslig död som följd) kanske Horisont mer kört med ett försynt (smidigt, diplomatiskt, pragmatiskt) "Hm, både ni, min herre, och jag har kanske delar av sanningen i sin hand... Ingen har helt rätt, ingen helt fel..."
osv

Anonym sa...

Postade det här först på Uppenbar men kom på att det nog inte läses där.

NY idé till mediejippo (kanske för Horisont också?). Ordna en fotbollsmatch mellan ett poetlag och ett deckarförfattarlag!

Resultatet publiceras givietvis i kvällspressen:
"Matchen slutade 4-1.
Nu är det klart, en gång för alla, deckare är bättre än poesi."
Och efter det börjar förstås Den Stora Debatten på k-sidorna... och Horisont är med hela tiden, styr, ställer och dominerar. Kuppen rakt in i k-livets centrum. Och de nya Horisont-prenumeranterna strömmar till som sillar eller lämlar eller gudvetvad...
Lag deckare utmanar: Läckberg, Marklund, Nilsonne, Ekman, Wahlberg, Larsson, Küchen, von Zweigbergk, Tursten, Trosell, Frimansson, Lehtolainen, Klackenberg... Några avbytare. Vem står i mål, Ekman? Klackenberg borde kanske vara domare?

Undrar vad Tom Malmquist ska göra i poeternas lag, tänk om han glömmer sig och börjar spela efter hockeyregler mitt i matchen... kanske säkrast att ställa honom i målet...?

Anonym sa...

Bra idé!

Peter Björkman

Anonym sa...

Ung poesi! säger hemsidan... man ser Tegnérs nuna. Också Tegnér var en gång ung. Ändå tänker man inte på honom... därför blir effekten slående.