tisdag 26 januari 2010

Horisonts framtid

Det pågår som bäst en livlig diskussion om Horisonts framtid, som man kunnat ta del av bl.a. i Vasabladet. Om ni vill ta del i diskussionen är ni välkomna att lämna kommentarer här. Hur vill vi ha vår Horisont?

21 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer man åt diskussionen i Vasabladet?

Christian sa...

Oberoende vad som står i Vasabladet, tycks nämligen inte finnas på webben, så är kommentarer och åsikter om Horisont välkomna. Hurudan kulturtidskrift vill du läsa? Vilken är vår målgrupp? Hur ska den marknadsföras? Ska vi öppna redaktionsrådet för alla läsare? Vill ni vara med och utveckla innehållet?

Anonym sa...

Vi (dvs alla läsare, allt som allt 14 561 personer spridda över hela Norden...) tycker att detta är en utmärkt idé----

Anonym sa...

I Vasabladet från den 25/1 inleddes diskussionen med följande text:

"Horisont funderar på framtiden

-Vi funderar på något radikalt, säger Ari Sundberg, ordförande i Horisonts redaktionsråd.
Kulturtidskriften Horisont är en drygt 50-årig tidskrift med en redaktör i Sverige och en i Finland. På söndagen höll redaktionsrådet möte och diskuterade också framtiden för tidskriften.

-Vi borde diskutera frågan om vi utkommer i Sverige eller inte, säger Sundberg.

Horisont ges ut av Svenska Österbottens litteraturförening och utkommer fyra gånger i året i 1000 exemplar. Tidskriften ska ta upp aktuell och klassisk litteratur. Nya författare ska också uppmärksammas.

Några beslut om framtidens Horisont togs inte på mötet på söndag. Men frågan om hur tidskriften ska förändras kommer att diskuteras i mars, efter att nästa nummer av Horisont utkommit."

Peter Björkman sa...

Texten från Vasabladet är upplagd av Peter Björkman. Se den som en inledning på en spännande diskussion...

Anonym sa...

14 561 läsare? Varifrån kommer den siffran?

Anonym sa...

Facebook. Nästan allt snack på Facebook handlar om Horisont nu. Börjar nästan bli tjatigt.

Anonym sa...

Kanske dags skapa facebookgroupen om Horisont? /Ylva L.

Anonym sa...

Var på Facebook? Tror inte att den diskussionen har nått någon i rådet eller styrelsen. Föreningens profil i Facebook heter Jazz Poesi.

Anonym sa...

D.v.s. det är inte i ett öppet forum. Men en massa författare och journalister och allmänna "tyckare" skriver kommentarer till varandra i varandras Facebooksidor.
(Pontus)

Peter sa...

Horisont är mig veterligen den enda tidskriften som bevakar hela det svenska språkområdet i Norden, att göra om den till en österbottnisk angelägenhet tycks vara att beröva Horisont dess särart. Tvålandsperspektivet måste behållas! Att lätta upp innehållet och göra det mer aktuellt är en bra idé.

T L sa...

Horisonts grund som bevakare av hela det svenskspråkiga kulturområdet är lika bärkraftig idag som vid starten.Ett allmänhumanistiskt material var snarast vanligare då än nu; den har blivit något mer kulturspecifik snarast. Grafiskt har den ut- vecklats mycket positivt och ö h t moderniserats utan att tappa de vindlande associativa, längre essäer som måste finnas där. Recensionerna får gärna öka i antal; de är intressanta som texter i egen rätt, "den tionde musan".

Det finns stor oro just nu om pappersmedias framtid. Hur brukar det gå när tekniska nyheter etablerats ? Tror någon att läsplattor kommer att helt ersätta pappersböcker ?

Johan Ehrenberg som på kort tid nystartat sex papperstidningar (etc) menar att pappersmedia är de man just nu kan ta betalt för och därmed de som upprätthåller journalistisk/litterär kvalitet.

Gratis webmedia ser just nu i övergångsfasen ut att ersätta hederligt skribentarbete, men då måste de översvämmas av reklam eller drivas helt ideellt. Ingetdera är långsiktigt hållbart.

Jag märker när jag försöker värva prenumeranter att redan diskussionen om adressering till hem eller arbete bekräftar ett personligt, långsiktigt val, en personlig giltighet, personligt tilltal.

Webben är alltid tillgänglig, alltid uppblandad med skräp som gör den opersonlig, nyckfull, oresonlig.

Den må kunna användas till somligt det är bråttom med, men den ersätter inte mitt adresserade ex av en tidskrift som luktar papper och trycksvärta och som jag sparar mycket länge.

Men Horisonts marknadsföring måste bli i nivå med texternas kvalitet och det behövs prenumerantvärvare både i Finland och Sverige.


Tomas Löthman

Anonym sa...

När kommer (detta har förstås inte med debatten att göra, men...) nästa nummer av tidningen? Det var väl tänkt att det under 2009 skulle ha kommit ut fem nummer... Nu börjar det väl snarare bli dags för nummer ett 2010 (istället), eller är det jag som är DUM...
(Pontus)

Anonym sa...

Nej. Du är inte dum. Det nya numret har blivit försenat men är på gång nu!

Peter Björkman

Anonym sa...

Tack! Och även takc för en trevlig tidning!
(Pontus)

Christian sa...

Femman annullerade pga ekonomin och blev nr 1/10 istället. Utkom 11.3.

Christian sa...

annullerades :)

Anonym sa...

Kanske femman kommer att läggas ut på webben? Eller det var kanske bara ointressant innehåll? (Pontus)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Femman blev ettan.... Kanske ettan kommer att läggas ut på nätet någon gång!! Vi jobbar på att utveckla våra websidor.

Till trycket har för övrigt precis Horisont 2/2010 gått. Huvudtema Lars Huldén!

Peter Björkman

Anonym sa...

Tack för info, jag ser fram emot Lars Hulden-numret.
(Pontus)