tisdag 29 september 2009
Så jävla normal
Nina Hemmingsson är klädd i svart. Svart är också en dominerande färg i hennes serier, både rent konkret och mer symboliskt. Den svarta humorn är mörk och hård, men här finns också ljuspunkter. Vem är Nina Hemmingsson, vem är dessa tanter i serierna och för vem ritar hon? Under seriesöndagen på Göteborgs bokmässa, 27.9.2009 uppträdde Nina Hemmingsson. Där pratade hon bland annat om det här.
- Jag utbildade mig till konstnär på Konsthögskolan i Trondheim i Norge, men serier började jag rita först senare, det var befriande att börja rita serier. Jag kände att jag hade press på mig som konstnär, men inte som serietecknare. Mina bilder är oftast omedvetet ritade och jag har aldrig en målgrupp, det går inte att tänka så, säger Hemmingsson.
Hon berättar att serier är ett passande medium eftersom man där kombinerar text och bild, det är också lätt att ta med sig de verktyg man behöver, dvs. endast pennor och papper.
- Jobbiga känslor som kärlek, sorg och frustration är inspirerande, eller sånt jag blir arg på. Det är bättre att vara arg än att vara bitter och att få ut det hela genom serier är befriande. Känns det som om jag ritat en bra bild, eller om en bild är på gränsen till att vara för pinsam, då vet jag att jag är på rätt väg. Sådana bilder kommer oftast med i det slutliga resultatet, boken eller dylikt.
Hemmingsson anser att serier kategoriseras för enkelt, allt buntas ihop under rubriken serier fast det finns många olika sorters serier. Själv ser hon sina serier men som poesi.
- Bokstäverna är en del av bilden, jag gillar också att bygga upp bilder helt och hållet av bokstäver. Alla bilder är infall, en del är det nästan pinsamt att prata om. Många symboler återkommer i mina teckningar, såsom träd, eld, staket, fåglar och hus. Det är enkla symboler för förorten/landsbygden, mina barndomslandskap. Jag tecknare oftast inte rent bilderna utan sätter lager på lager. Skisserna är originalen, dvs. jag ritar originalen ovanpå skisserna. Jag gillar skevheter, när linjer går in i linjer, lite färg sprider ut sig, små fel här och där, säger Nina Hemmingsson.
Läs mer om Nina Hemmingsson.
onsdag 23 september 2009
Om Inga-Britt Wik i Göteborg
Läs gärna Horisonts temanummer (1/2009) om poeten och författaren Inga-Britt Wik.
tisdag 22 september 2009
Susanne Ringell goes Åkers Styckebruk
här.
Storyslam i Åbo
Det första finlandssvenska Storyslammet avgjordes lördagen den 19 september på Kåren i Åbo. Poetryslam är vi sedan några år tillbaka bekanta med och Storyslam går till på ungefär samma sätt. Berättaren skall under en sammanlagd tid på 15 minuter framföra två berättelse utan rekvisita. I tävlingen deltog nio berättare från olika delar av Svenskfinland. Dessa var (på bilden, räknat från fönstret): Dan Söderholm från Helsingfors, Holger Wickström från Karis, Olof Österberg från Dragsfjärd, Leo Löthman från Lumparland, Dorrit Krook från Ingå, Agneta Möller-Salmela från Hangö , Gunhild Berger från Lillby och Yvonne Hoffman från Vasa. Även Gerd-Peter Löcke från Helsingfors deltog men var inte med under prisutdelningen. De tävlande bedömdes av en jury bestående av Neppe Pettersson, Kerttu Jokela och Henrik Grönroos, men också av publiken på plats. Som Master of Ceremony, det vill säga en slags programledare, fungerade Sofia Törnqvist. Sydkustens landskapsförbund stod som arrangör för tillställningen.
Publikens favorit blev Dan Söderholm som inlevelsefullt berättade en berättelse om en leopard som var mån om att räkna sina fläckar och en apa som tyckte om practical jokes.
Juryn korade Leo Löthman till vinnare. I första omgången berättade han en hisnande historia om en seglats från Åland till norska Ålesund, därefter om ett krogbesök i Raisio och efter att han korats till vinnare en berättelse om en amerikan på besök på en karg åländsk ö. Samtliga berättelser av Löthman var informationsrika och humoristiska, med oväntade vändningar. Hans berättelser hade den överlägset bästa dramaturgin av de deltagande. Löthman, till vardags författare, går som finlandssvensk representant, vidare till de nordiska berättarmästerskapen i Köpenhamn i november.
måndag 21 september 2009
Jordahl & Horisont
Horisont 3/2009
fredag 18 september 2009
Horisont i Göteborg
Göteborg 24-27.9. Likaså finns bägge redaktörerna på plats, så den som vill träffa
ansiktena bakom tidskriften personligen - och som råkar befinna sig på mässan -
har nu chansen. Du hittar oss bl.a. i Tidskriftscentralens monter.
Ari Sundberg
orförande för redaktionsrådet