tisdag 22 september 2009

Storyslam i Åbo



Det första finlandssvenska Storyslammet avgjordes lördagen den 19 september på Kåren i Åbo. Poetryslam är vi sedan några år tillbaka bekanta med och Storyslam går till på ungefär samma sätt. Berättaren skall under en sammanlagd tid på 15 minuter framföra två berättelse utan rekvisita. I tävlingen deltog nio berättare från olika delar av Svenskfinland. Dessa var (på bilden, räknat från fönstret): Dan Söderholm från Helsingfors, Holger Wickström från Karis, Olof Österberg från Dragsfjärd, Leo Löthman från Lumparland, Dorrit Krook från Ingå, Agneta Möller-Salmela från Hangö , Gunhild Berger från Lillby och Yvonne Hoffman från Vasa. Även Gerd-Peter Löcke från Helsingfors deltog men var inte med under prisutdelningen. De tävlande bedömdes av en jury bestående av Neppe Pettersson, Kerttu Jokela och Henrik Grönroos, men också av publiken på plats. Som Master of Ceremony, det vill säga en slags programledare, fungerade Sofia Törnqvist. Sydkustens landskapsförbund stod som arrangör för tillställningen.


Publikens favorit blev Dan Söderholm som inlevelsefullt berättade en berättelse om en leopard som var mån om att räkna sina fläckar och en apa som tyckte om practical jokes.

Juryn korade Leo Löthman till vinnare. I första omgången berättade han en hisnande historia om en seglats från Åland till norska Ålesund, därefter om ett krogbesök i Raisio och efter att han korats till vinnare en berättelse om en amerikan på besök på en karg åländsk ö. Samtliga berättelser av Löthman var informationsrika och humoristiska, med oväntade vändningar. Hans berättelser hade den överlägset bästa dramaturgin av de deltagande. Löthman, till vardags författare, går som finlandssvensk representant, vidare till de nordiska berättarmästerskapen i Köpenhamn i november.

Inga kommentarer: